Har man først forelsket sig i en bestemt race, anbefales det til enhver tid, at man køber sig en kat med stamtavle hos en registreret opdrætter i et forbund tilsluttet WCC (World Cat Congress). Nogle af disse forbund kan være, FIFe, Tica, CFA, GCCF m.m. Opdrættere af disse individuelle forbund skal overholde forbundets regler.

Stamtavlen er din garanti for at katten er opdrættet under visse alvs- og registrerings regler og man har dokumentation på de sidste 4 generationer bag katten. Og opdrætteren kan som regel fortælle om de bagvedliggende katte, vise billeder osv. 

Ved køb af en kat uden stamtavle har man ingen garanti for om den er raceren og dermed heller ingen garanti for, at den vil udvikle sig racetypisk mht. udseende og temperament. Og det er jo ærgerligt hvis man ønskede sig en bestemt slags kat. 

Stamtavlen koster kun 225 kroner så det ikke det der gør en stambogsført kat dyrere. Opdrætterne gør en stor indsats med at finde gode avlsdyr, undersøge for arvelige sygdomme og skal overholde avls- og registreringsregler, herunder også under hvilket forhold kattene holdes. 

Skærmbillede 2015 11 26 kl. 15.05stamtavle billede

En kat med stamtavle er ikke dyr, hvis man ser på helheden. Hvis du nu ser en annonce på en kælekat, en "ægte kat” uden stamtavle til 2000 - 3500 kr. og en kat med stamtavle til 7000 - 8000 kr., skal man vide, at det som tidligere nævnt ikke er stamtavlen som koster. 

Som opdrætter sørger man for, at en killing får en god start på livet. Den har været forbi dyrelægen, hvor den er blevet vaccineret, chippet, behandlet for orm, kontrolleret for fejl og mangler og vil være neutraliseret. (kan variere fra opdrætter til opdrætter) Afhængig af hvor i landet dyrelægens klinik ligger, kan disse omkostninger variere. Derud over der mindst 3 måneders forbrug af mad, grus, evt supplerende modermælkserstatning, samt anskaffelsesudgifter og løbende udgifter til avlskattene. Opdrættere gør et stort stykke arbejde for at give kattene så gode vækst- og livsbetingelser som muligt. Kattene er en fast del af familien døgnet rundet og de får tryghed, omsorg, opmærksomhed samt kærlighed og pleje.

Ved køb af en kat uden stamtavle skal man sandsynligt selv til dyrelægen med den og få den vaccineret, chippet, neutraliseret osv. Disse udgifter sammen lagt med købsprisen bliver ofte højere end udgifterne ved at købe en kat med stamtavle.

Ved køb af en stambogsført kat hos en registreret opdrætter medfølger der en købskontrakt og en pasningsvejledning. I kontrakten vil man kunne læse under hvilke vilkår katten er omfattet. Registrerede opdrættere er underlagt købeloven, dvs. at der er 2 årsreklamationsret på katten, såfremt den er købt som kælekat. Skulle der opstå problemer med katten, anbefaler vi, at man tager kontakt til opdrætteren, de fleste opdrætter er villig til at hjælpe og står tilrådighed med råd og vejledning hele kattens levetid. Læs om købeloven her 

Det kan være rigtig sjovt at dyrke 'slægtsforskning' på sin kat. Herudover kan man spore en del aner længere tilbage via fx. Pawpeds, hvis man indtaster kattens fulde navn på deres hjemmeside. Man kan selvfølgelig ikke være sikker på alle katte er at finde i Pawpeds, da ikke alle opdrættere sender deres katte ind. Find Pawpeds her